En sjukt bra blogg

Mardrömsdagen

Tillsammans med gamla Tjeckiska tunnelbanebiljetter, hittade jag en minnesvärd broschyr när jag rensade i handväskan som förblivit orörd sedan Europa-trippen i somras. Jag och David är suveräna på att hamna i minst en turistfälla varje gång vi är ute och reser. Några timmar över i Amsterdam och en nyvunnen folder i handen om "The Amsterdam Dungeon", resulterade att jag skulle komma att möta en utav mina mardrömmar. Jag har så länge jag kan minnas tyckte att det varit fruktansvärt obehagligt med utklädda människor, det är först på senare år som rädslan utvecklats till en skräckblandad förtjusning. Det finns dock gränser och en utav dem går när det är teater inblandad (dvs. människor ser konstiga ut OCH beter sig konstigt), vilket gör att jag aldrig exempelvis skulle gå in på Hotell Gasten på Liseberg.

Av någon anledning hade jag nu bestämt mig för att gå in i någon form av skräckkammare som skulle berätta om Amsterdams mörka historia - det som annars varit censurerade från skolans lektioner. Den blodiga entrén sa egentligen allt, men jag var i en aktiv förnekelsefas och bortom den insikten. David ombads lägga sig i position för att få huvudet avhugget och jag att hålla i yxan, sedan skulle vi skrika så mycket vi kunde medan mannen fotade oss. Jag skrek - för mitt liv, för det började då gå upp för mig att de kommande 90 minuterna skulle tillbringas i en miljö av utklädda, hysteriskt läskiga människor.
__
Mitt kontrollbehov sköt till helt nya höjder. Jag började memorera hela gruppen med människor vi skulle gå med, för att veta vilka som tillhörde oss och vilka som tillhör dem. Jag såg till att alltid hålla mig i mitten, men folk runt omkring mig och blev kluven till att följa instinkten att låta David hålla om mig. Om man ser för rädd ut blir man automatiskt ett offer, det vet jag av erfarenheter.
Det blev bäcksvart och vi fick åka ner i en hiss som skulle ta oss till helvetet. Där tvingas vi vänta och lyssna på inspelade skrik innan en man iförd kåpa kom och mötte upp oss. Huvan gick långt ner över ansiktet och det svaga ljuset gjorde att man inte såg mer än en mun som rörde sig. Han tog med oss in i ett rum med tortyrredskap och uppmanade oss att slå oss ner på rader av stolar. Redan nu får jag känslan av att det kommer gå åt helvete för blixtsnabbt har alla stolar ockuperats förutom, givetvis, raden längst fram. Ett resultat av att jag tog alldeles för lång tid på mig att konsekvensanalysera platserna. Fan. Jag och övriga 7 personer satte oss obekvämt ned och det dröjde ungefär 5 sekunder innan kåp-mannen pekade på mig med sin dolk och på holländsk engelska krävde att jag skulle byta stol från min egen i plast till hans tortyrstol i trä. "Det är bara teater, det är bara teater", hade varit det mest rationella att upprepa i huvudet men istället cirkulerade tanken "Jag vill inte dö, snälla låt mig inte dö".
__
Kåp-mannen riktade olika metallföremål mot mina kroppsdelar och förklarade hur naglarna kunde dras ut, hjärnan slitas upp och öronen knipsas av. Jag satt stel, som i en mental dimma. Han frågade varifrån jag kom. Jag svarade sanningsenligt och fick svaret "excellent" från en mun med ett snett leende, gömt under huvan. "Now, give me your tongue". Aldrig i mitt liv, tänkte jag och försökte fokusera på alla tuffa filmhjältar som spottar på förövaren när de sitter fastbundna, halvt ihjälslagna. Han upprepade ordern, denna gången mer bestämt. Jag var tvungen att ge mig, räckte ut tungan och misslyckades med att hålla det panikartade tjutet för mig själv. Han låtsades knipsa av tungan och lät mig sedan gå. Jag gjorde inte om misstaget med stolsraderna och resten av färden gick "bra". Enligt David ska jag dock ha misslyckats totalt med att inte se rädd ut.
__
(För övrigt får jag regelbundna bryt på blogg.se. De fula små sträcken är ett substitut för att bloggen vill skriva ihop all min text och därmed utelämna styckeindelningar. Jag kan heller inte ladda upp mina egna bilder som håller krav för format och storlek. Om jag överhuvud taget ska fortsätta blogga så får det bli att byta till blogspot.)
2009-10-19 @ 18:49:57 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Barn

I natt drömde jag att vi hade ett barn. Barnet var otroligt litet, ungefär som ett foster, och jag bar det i en magväska tillsammans med lite choklad och Ahlgrens bilar. Ute på stan mötte jag en före detta klasskamrat med stor erfarenhet av barn, jag passade om att fråga om det var olämpligt att förvara barnet tillsammans med godis (ifall barnet skulle råka få i sig det). Tack och lov var det helt okey, tydligen. Barnet växte till 2 års ålder och jag gick starkt in för att lära barnet vad som var rätt och fel. Givetvis trotsade sig barnet och gjorde precis det motsatta. Jag vaknade i panik och blev otroligt lättad över att det bara var en dröm.
2009-10-16 @ 11:48:08 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Att ta med sig jobbet hem

När jag påbörjade praktiken frågade de om jag ville ha tillgång till en dator på kontoret, men jag envisades med att jag ville använda min egen bärbara variant. Det är bra att ha jobbet hemma, tänkte jag, antagligen en väldigt dum tanke. Bara att ha en arbetsmail gör mig mentalt beroende av att kolla av den hela tiden. När jag var politiskt aktiv blev beroendet av att vara online på intranätet så stort att jag fick sätta mig själv i avvänjning (en insikt jag fick efter att jag VAR TVUNGEN att vara online en liten stund under självaste julafton). Det är lätt att "bara skriva klart det dokumentet" eller "svara på det nya mailet". Jag känner inget måste att göra det (när måste-känslan väl har tränats bort verkar den vilja hålla sig borta), utan tycker antingen att det är kul eller så är det en sysselsättning jag har likt att kolla på tv eller läsa en bok. Någonting säger mig dock att det är en ovana som bör arbetas bort, så från och med idag har jag lovat mig själv att inte kolla arbetsmailen eller skriva en rad efter kl 17.00. Jag ser det som en tävling!
Ibland har man inte det - men man kollar ändå.
2009-10-14 @ 22:12:37 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Nu jävlar

Vi är i uppstarten. Jag brinner.
www.upptakt.nu
2009-10-13 @ 20:36:31 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vad ska jag säga till våra barn?

Bob Dylan, Cornelis Vreeswijk, Evert Taub och The Beatles. Det var till toner av dem som jag började krypa, gå och slutligen springa hysteriskt. Min far har alltid haft ett stort musikintresse som jag var snabb med att ta efter (därmed grupperades familjen i två delar där jag och pappa var alliansen som förespråkade höga toner under städdagarna). Jag lärde mig sjunga efter noterna till Flickan i Havanna och han spelade piano till. Det var musik som han hade växt upp till, som spelades på hans tid, som han kunde lära mig. Med 90-talet (min tid) kom en översvämning av musik med ett enat intresse -  att tjäna så mycket pengar som möjligt. Band sattes ihop av stora skivbolag och spice-iga resultat blommade fram. Dr Bombay slog igenom och när han försvann (läs: när det inte längre gick att pumpa ur pengar ur honom) uppstod mirakulöst Dr Macdoo, Bombays farbror, med en identisk röst. Lite längre fram kom turen till alla med blodsband till en artist, att påbörja sin karriär. Aaron Carter gästade scenen, tappade kontrollen och drogade ner sig. I want candy, jo vi märkte det. Jag vägrar låta mina barn lyssna till ljuden som spelades ur 90-talets radio, inte ens för att kunna säga "sånt här lyssnade man på på min tid". Jag kommer leta fram pappas dammiga vinylskivor och dansa järnet med mina barn till Like a rolling stone.

Yes you can!
2009-10-11 @ 20:30:56 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Vetekransen from hell

Blåbärssylt, mandelmassa, vaniljkräm och florsocker på toppen. Vem kom på idén att fylla en vetekrans med allting i hela världen som höjer kolesterolvärdet? Det blev en lång dag på praktiken idag som avslutades med ett kvällsmöte, lunchen förtärdes kl 12.00 så jag var naturligtvis dödligt hungrig när mötet skulle dra igång. Kransen låg framför mig och honlog. Energinivån var på botten och jag var snabb med att höja mitt blodsocker med en första bit. Det blev en bit nummer två...en bit nummer tre och sedan mådde jag fruktansvärd dåligt. Vänner som känt mig länge vet att jag inte brukar ha några problem med större mängder bakverk. Ordet "magknip", som för en del kan uppstå efter för mycket gluten, är för mig fram till idag, helt obekant. Jag hävdar dock bestämt att det inte var mängden vetekrans i sig, utan det faktum att någon människa med extrem beslutsångest inte kunnat välja vilken ingrediens bakverket skulle fyllas med. Sylt, mandelmassa och vaniljkräm, ni hör ju själva?
2009-10-08 @ 22:11:24 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


En morgon i kaos

Idag ställde jag klockan att ringa 30 min senare än vanligt. Jag hinner, tänkte jag. Bull shit. Det blev fullständig panik och efter att ha kasta en plattång på näsan (när jag hetsigt försökte trassla fram hårtorken i en boll av sladdar och elektronikprylar) var jag minst sagt arg. Med ett vrål väckte jag grannarna och insåg att jag får skita i hårtorken och bege mig av NU. Problem nummer två, nyckelfan är borta. Med insikten att jag måste stryka ordet "stresstålig" från CV:n sprang jag omkring och vände upp och ned på allt i hela lägenheten. Håret började ofrivilligt, av den egenproducerande vinden, att locka sig likt en frisyr á la Björn Gustafsson. Givetvis låg nycklarna i väskan, tillsammans med ett (före detta) päron som jag glömt äta och nu istället lyckats köra fingrarna i. Resten av morgonen fortsatt i samma mönster, med att jag tappade bort nycklarna ännu en gång och lyckades tappa ut den planerade lunchen gulaschsoppan över min jacka.
Konstaterande: Det var inte värt 30 min extra sömn.
2009-10-06 @ 14:47:41 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kärlek och ilska

På två sekunder kan jag gå från att vara väldigt glad till att bli fly förbannad. De två känslorna bor helt enkelt grannar i min kropp. Manodepressiv, kanske du tänker, med jag har bett D om ett ärlig svar beträffar en eventuell diagnos och han påstår att jag bara är livfull. Jag köper det så länge.

Idag har jag befunnit mig på Global Forum, en konferens som arrangeras vartannat år i Göteborg med globalt samarbete och utveckling som fokus. Jag älskar kongresser/konferenser/utbildningar/utställningar som samlar en massa engagerade människor under samma tak. Hög på framtidstro springer jag omkring och delar ut flygblad och diskuterar världslösningar med människor, underbart! Men just när jag känner mig som mest lycklig, under välkomstseminariet, knäcker en 50+-man att det är viktigt att nå ut till ungdomarna i miljöfrågan, citerat "och det gör man ju via internet". Plötsligt kändes hela situationen absurd. Här sitter 3 män i kostym (de sover antagligen i dem också) och en kvinnlig departementschef, alla i samma ålder och plånboksstorlek, och ska prata om hur ungdomar (de uttalar det dessutom på ett lite nedlåtande sätt) ska ta till sig miljödebatten. Det är ju uppenbart att de antagligen skulle dö av tristess av att titta på de här människorna (den insikten verkar ju nått fram till paneldeltagarna själva), så visst, internet känns betydligt hetare. Men vad hände med den sociala representationen? Om diskussionerna bestod av personer med olika kön, ålder och bakgrund så kanske medborgarna skulle se en koppling mellan de som debatteras och deras levnadssätt.


Jag var upprörd ett tag och svor lite för mig själv i bänkraden. Efter debatten gästades scenen av en Sydafrikansk kör och vi fick ställa oss upp, dansa, klappa i händerna och sjunga med i Panta Mera-sången. Då blev jag lycklig igen!
2009-10-05 @ 20:53:00 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ny design

D: Nu ska jag läsa din blogg!
J: Gör du det, men jag har faktiskt inte uppdaterat på några dagar.
D (efter att ha kommit in på webbsidan): Men vad är det här?!
J: Det ä min blogg.
D: Men den ser ju för jävlig ut!
Jag kunde inte sagt det bättre själv. Fina D har nu pysslat om designen på bloggen med en nostalgibild från New York och han ska få nybakat bröd som tack för hjälpen. Ja, mitt självständiga jag skriker åt mig att jag faller in i stereotypa könsroller genom att låta honom programmera medan jag står i köket (Ghaaaaaaa!). Men det är ok, för ikväll i alla fall.
2009-10-04 @ 21:31:06 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Höst

Det har på bara några dagar blivit svinkallt ute, hösten har anlänt. I mitt rum på praktiken slåss vi om det öppna fönstrets vara eller icke vara. Man får helt enkelt välja mellan att få in syre och jobba effektivt, på köpet fryser man sig till död, eller att dricka kaffe som kompensation för syret. Det sistnämnda resulterar i att man slipper sitta i jacka och halsduk runt halva ansiktet medan arbetskollegorna går förbi och frågar om man ska gå hem...redan? Jag förespråkar stängt fönster.

På hemmafronten har dock det positiva med hösten börjat infinna sig - mysfaktorn! Kvällar med thé ur stora muggar, tända ljus, rökelse och varma filtar framför en film. Jazz ur högtalarna, bodybutter (för huden som inte alls uppskattar hösten) och en bra bok. Nu ska frysen bunkras med bakat bröd och bullar, sedan är jag redo!
2009-10-04 @ 20:41:04 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0