En sjukt bra blogg

Spårvagnsfenomen

Jag har nu under en tid studerat ett spårvagnsfenomen. I Göteborg blir det ganska mycket förflyttning med vagn och det är omöjligt att inte lägga märke till kommunikationen på dessa. En vanlig spårvagnstripp ser ungefär ut så här. Man går på en vagn och sätter sig bredvid noga utvald person (personen skall i mitt tycke inte vara överbelamrad med väskor eller påsar, hålla någonting som ser ömtåligt ut och som därför kan förstöras eller vara full/hög på annat). Man åker några hållplatser och sedan händer det. Personen som sitter innerst ska av FÖRE dig. Det verkar vara omöjligt att oralt kunna uttrycka att man skall av på nästa hållplats och be personen ytterst att resa sig, för denna kommunikation sker nästan uteslutet av kroppsspråk. Här är några av de vanligaste noteringarna:

1.    Personen harklar sig och placerar väskan, som tidigare stått vid benen, i knät.
2.    Personen drar upprepade gånger i stopp-snöret, även om det redan är plingat.
3.    Personen börjar skruva på sig och rättar till handskar/jacka osv. Denna sker mest när det inte finns någon väska att placera i knät.  

Som resenär och svensk lär man sig snabbt de sociala reglerna kring detta. Skulle man av någon anledning inte uppfatta dem blir den naturliga reaktionen, hör och häpna, att den innersta personen ber den yttersta att resa sig. Åker man med personer man känner löses oftast problemet muntligt genom att, på ett organiserat sätt, placeras sig i ordningen man skall gå av.

Fenomenet går säkert utmärkt att applicera även på buss!

2009-02-21 @ 11:10:26 Allmänt Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0